2010- års mässa


Ja då var årets upplaga (den andra i ordningen) av sten- och mineralmässan till ända. 40 utställare fördelat på 80 bord hade anmält sig, och endast 1 (en) tvingades lämna återbud ett par dagar innan. Planeringsmässigt tycker vi att mässan fungerade ungefär som vi tänkt, men undantag av vädret som kunde varit bättre. Detta är dock något man inte rår över när man arrangerar en utomhusmässa.

Vi hade i år valt att satsa på en bredare marknadsföring genom annonsering i fler tidningar, och hade väl hoppats på en större tillströmning av besökare än ifjol. Tyvärr fick vi konkurrens genom att TV sände finaler i friidrotts EM hela helgen, vilket säkert ”stal” en hel del publik från oss. Dock uppskattades antalet besökare till ca 1500 – 2000.

På fredag kväll började det blåsa en hård byig vind vilket medförde att de utställare som valt att börja montera presenningar över borden i förväg, fick se sina bord omkullblåsta på lördag morgon. Detta medförde att vi fick inleda morgonen med att resa upp deras bord.

Under förmiddagen klarnade det dock upp och publiktillströmningen var ganska god. Söndagen var betydligt sämre där dagen började med regnskurar som höll på till lunchtid. Sedan klarnade det upp och under eftermiddagen kom det betydligt fler besökare. Tyvärr var det en del utställare som valde att plocka ihop sina prylar och åka hem på förmiddagen när vädret var sämre och detta gjorde att en del bord gapade tomma när publiken började strömma till. Detta är ju något som ser väldigt tråkigt ut på en mässa. De utställare som istället valde att stanna kvar fick då se en bättre försäljning eftersom de hade mindre konkurrens.

Sammanfattningsvis kan man säga att trots lite halvdant väder och idrottsfinaler på TV, blev mässan till slut ändå en lyckad tillställning.

Men redan nu börjar vi att ”spotta i nävarna” och dra igång planeringen av nästa års mässa, där vi givetvis kommer att satsa på att arrangera en ännu bättre upplaga av Kinnekullemässan. Nästa år kommer mässan att gå av stapeln den 6 – 7 augusti enligt gammal Långbanstradition (första helgen i augusti).  Så håll koll på vår hemsida www.skaraborgsgeologiska.se för vidare information.

Lars Rosengren
Ordförande Skaraborgs Geologiska Sällskap